عربستان برای متوقف کردن ایران به داعش کمک میکند. اما آیا ریاض مطمئن است که داعش در بلندمدت تهدیدی برای خودش ایجاد نمیکند؟ اسناد بدست آمده از داعش نشان میدهد که آنها برنامههایی نیز برای عربستان و ترکیه دارند.
اخبار ایران و تحلیلهای پیرامون آن به طور مستمر در رسانههای خارجی - اعم از غربی، شرقی و منطقهای - منعکس میشود. نگاهی به موضوعات پرداخته شده درباره ایران میتواند تصویری کلی از نقاط تمرکز این رسانهها در داخل و نحوه انعکاس و جهتدهی آن به فضای افکار عمومی در کشورهای خود و جهان ارائه دهد.
***
معضل سعودی
روزنامه تودیز زمان چاپ ترکیه درباره تحولات صورت گرفته در روابط ایران و عربستان در چند ماه گذشته مینویسد: جمعه گذشته بیش از 20 نفر در استان شرقی عربستان که مردم آن عمدتاً شیعه هستند در بمبگذاری داعش کشته شدند. این اولین مورد از اقدامات داعش در عربستان محسوب میشود.
زمانبندی این حمله با توجه به عملگرایی اخیر در سیاست خارجی عربستان در قبال سوریه حائز اهمیت میباشد. پس از مرگ ملک عبدالله و روی کار آمدن سلمان بن عبدالعزیز، عربستان از افزایش تاثیرگذاری ایران در منطقه به عنوان یک تهدید راهبردی جدی نام برد. بنابراین، ایران برای عربستان در سه حوزه تهدید محسوب میشود. حوزه اول سوریه است جایی که عربستان به شکل فعالانهای در تلاش برای شکست دادن بشار اسد است. حوزه دوم یمن میباشد. عربستان سعودی چندین حمله را برای متوقف کردن حوثیهای مورد حمایت ایران در یمن انجام داده است. حوزه سوم خلیجفارس است. به عنوان مثال، تاثیرگذاری ایران در بحرین برای عربستان بسیار حیاتی است. افزایش فعالیتهای شیعیان در بحرین میتواند به سرعت بر استان شرقی عربستان جایی که اکثریت آن را شیعیان تشکیل میدهد تاثیر گذارد.
در اولین روزهای شروع اعتراضات در جهان عرب، هزاران شیعه در عربستان علیه آل سعود اعتراض کردند. رژیم سعودی پول زیادی صرف منصرف کردن مردم از ادامه اعتراضات کرد و در این راه هم از انجام اقدامات خشونتبار خودداری نکرد.
راهبرد عربستان برای محصور کردن ایران دو جنبه دارد. بخش اول آن شامل اتخاذ یک راهبرد سیاست خارجی بسیار فعال در خصوص ایران میباشد که حتی در صورت لزوم شامل وارد شدن به جنگ نیز میشود. عربستان در یمن و سوریه درگیر این نزاع شده است. مرحله بعدی این تقابل با ایران شامل ایجاد ائتلافهایی با دیگر کشورها نظیر ترکیه و قطر برای ایجاد موازنه با ایران است. در حقیقت، ترکیه از اقدام نظامی عربستان در یمن حمایت کرده است.
با این حال، این راهبرد عربستان با معضل اساسی روبروست. تلاشهای عربستان برای متوقف کردن ایران به طور طبیعی به گروههای تندرو کمک میکند. بنابراین سوال این است: آیا این مساله در بلندمدت برای عربستان خوب است؟ منطق کشمکشها در سوریه کاملاً ساده است: هر چه حکومت بشار اسد ضعیفتر شود، گروههای تندرو از قبیل داعش قویتر میشوند.
آیا ریاض مطمئن است که داعش در بلندمدت تهدیدی برای عربستان ایجاد نمیکند؟ همین سوال را میتوان درباره ترکیه نیز پرسید. حمله روز جمله به مسجد شیعیان را میتوان به منزله اخطاری برای مقامات سعودی در نظر گرفت. ائتلاف ضد اسد نقطه اشتراکی به جز ضد اسد بودن ندارد. بنابراین، در سوریه پس از اسد، گروههای تندرویی مثل داعش احتمالاً کشورهای همسایه را هدف قرار خواهند داد.
یک نکته در اینجا فراموش شده است. گروههای تندرویی از قبیل داعش هیچگونه منافعی در سوریه ندارند. ایدئولوژی آنها جهانی است و خواستار فعالیت در همه نقاط جهان است. بررسی اسناد بدست آمده از داعش نشان میدهد که آنها برنامههایی نیز برای عربستان و ترکیه دارند.
نویسنده این مقاله در انتها مینویسد: راهبرد عربستان در برابر ایران یک معضل ذاتی دارد. با این حال، این معضل در سیاست بسیاری از کشورها در قبال سوریه نیز قابل مشاهده است. کشورهایی نظیر ترکیه دارند اشتباه بزرگی مرتکب می شوند. آنها دارند به خاطر راهبردهای موفقیتآمیز کوتاهمدت خود مشکلات بلندمدتی را ایجاد میکنند.
اصلاحطلبان ایران محتاطانه درباره احزاب جدید خوشبین هستند
روزنامه فایننشال تایمز مینویسد: پس از سالها سختگیری، دو حزب اصلاحطلب جدید در ایران کار خود را شروع کردهاند. اما میانهروهای ایران بین شک و امید گیر افتادهاند. آنها مطمئن نیستند که آیا ظهور احزاب ندای ایرانیان و اتحاد ملت ایران به معنای تغییر موضع نظام در قبال اصلاحطلبان است و یا پیشزمینهای برای فشارهای بیشتر میباشد.
یک تحلیلگر مسائل سیاسی از طیف اصلاحطلبان در این زمینه گفت: نظام به منظور جلوگیری از انفجار در پایگاه اجتماعی قوی گروههای اصلاحطلب به وضوح فهمیده است که انتخابی دیگر به جز این ندارد که به احزاب آرام و انعطافپذیر اجازه دهد تا طرفداران خود را در جایی جمع کنند تا امکان نظارت بر آنها مهیا باشد. نظام امیدوار است که این اقدام واکسنی باشد برای مقابله با احزاب تندروی اصلاحطلب که از منظر نظام مثل بیماری ابولا هستند.
به نظر میرسد دیر یا زود این دو حزب بین خواستههای مردم برای افزایش آزادیهای سیاسی و اجتماعی و مقاومت نظام گیر بیفتند.
تحلیلگران معتقدند که هر زمانی که این مساله رخ میدهد، تندروها سریعاً مداخله میکنند و سازمانهای اطلاعاتی و امنیتی را متقاعد میکنند که خواستههای طرفداران اصلاحطلبان تهدیدی برای بقای نظام محسوب میشود. همین بحث در زمان تایید صلاحیت کاندیداهای اصلاحطلب قبل از انتخابات رخ میدهد.
این احزاب جدید نسبت به ایجاد اصلاحات آرام در داخل نظام اسلامی قول دادهاند. این دو حزب از اعضای سابق حزب مشارکت تشکیل شدهاند که بزرگترین حزب اصلاحطلب محسوب میشد اما پس از اغتشاشات سال 2009 منحل شد.
به نظر میرسد که حزب اتحاد ملت ادامه حزب مجاهدین باشد. رهبر این حزب ولیالله شجاعپوریان یکی ازنمایندگان اسبق اصلاحطلب مجلس میباشد. تندورهای در ایران نسبت به تشکیل حزب اتحاد ملت انتقاد کردهاند و ادعا کردهاند که این حزب همان حزب مشارکت اما با نامی جدید است.
حزب ندای ایرانیان به رهبری صادق خرازی 2300 عضو دارد که اکثراً در دهه سوم زندگیشان قرار دارند. آقای خرازی سفیر اسبق ایران در پاریس بیش از یک دهه بیش خواستار مذاکره با آمریکا برای خاتمه دادن به خصومتهای بین دو کشور شده بود. اگرچه وی در حال حاضر بازنشسته است، اما همچنان از جایگاه ویژهای در نظام اسلامی برخوردار است.
آقای خرازی گفت: ما به فصل الخطاب بودن رهبر انقلاب اعتقاد داریم و معتقدیم که اقدامات سکولار بزرگترین ضربه به ایران در طول تاریخ بوده است. توسعه سیاسی هیچ مناسبتی با تشویق مردم برای حضور در اعتراضات خیابانی ندارد.
مسابقه کاریکاتور در ایران داعش را به آمریکا و رژیم صهیونیستی مرتبط کرد
به گزارش پایگاه صهیونیستی جروزالم پست، مسابقهای درباره جرائم مرتکب شده توسط داعش توسط خانه کاریکاتور ایران برگزار شده است و کارهای هنرمندان در چند خانه فرهنگ در سطح شهر تهران به نمایش درآمده است.
برخی از این کاریکاتورها همکاری آمریکا و رژیم صهیونیستی با این سازمان تندوری اسلامگرا را به تصویر کشیدهاند.
بیش از 1000 اثر به این مسابقه فرستاده شد که از بین آنها 270 اثر توسط تیمی متشکل از کارشناسان گرافیکی انتخاب شدند.
محمد حبیبی مدیر اجرایی این مسابقه گفت که این اثرها از بیش از 40 کشور جهان از قبیل برزیل، استرالیا، مالزی و اندنزی به این مسابقه ارسال شدهاند.
حبیبی همچنین گفت که برخی از کاریکاتوریستهای خارجی به خاطر مسائل امنیتی با نام مستعار در این مسابقه شرکت کردهاند.
حبیبی افزود: امروزه همه در سراسر جهان با موجود وحشی به نام داعش و جنایاتیهایی که آنها بر علیه بشریت و فرهنگ انجام میدهند آشنا هستند. هنرمندان حالا وظیفه دارند تا سطح آگاهی مردم را درباره این گروه با شرکت در چنین رویدادهایی افزایش دهند.
بندر هندی - ایرانی چابهار تا دسامبر سال 2016 عملیاتی میشود
پایگاه اندیتیوی در گزارشی درباره توافق اخیر بین هند و ایران برای توسعه بندر چابهار مینویسد: نیتین گادکاری وزیر راه و کشتیرانی هند گفت که این کشور پیشبینی میکند که بندر راهبردی چابهار در ایران که امکان دسترسی این کشور به افغانستان بدون گذشتن از خاک پاکستان را فراهم میآورد تا دسامبر سال آینده عملیاتی شود.
اوایل این ماه، هند به رغم مخالفتهای آمریکا توافق راهبردی را با ایران برای توسعه بندر چابهار به امضا رسانید.
گادکاری گفت: مدتی است که کار در بندر چابهار آغاز شده است. ما بهرهبرداری از این بندر را ظرف یکسال یا یکسال و نیم آغاز میکنیم.
وی همچنین از امضای پیشنویس این توافق ظرف مدت یک ماه آینده خبر داد.
هند در نظر دارد با سرمایهگزاری 85.21 میلیون دلاری اسکله این بندر را به پایانه کانتینری و پایانه محمولههای چندمنظوره تغییر کاربری دهد.
قرار است که این بندر از طریق شبکه راهی کشور به بزرگراه گارلند افغانستان و جاده زرنج - دلارام که توسط هند ساخته شده است متصل شود. این مسیر امکان دسترسی مستقیم به چهار شهر اصلی افغانستان یعنی هرات، قندهار، کابل و مزارشریف را فراهم میآورد.
همچنین از این بندر برای حمل نفت و اوره استفاده میشود و در نتیجه هزینههای حمل و نقل هند کاهش مییابد.